Промяната в процента тествани ученици или такива със сертификат влиза

...
 Промяната в процента тествани ученици или такива със сертификат влиза
Коментари Харесай

Денков: Целта е до Коледа между 80-90% от големите ученици да се върнат в клас

 Промяната в % тествани възпитаници или такива със документ влиза от идната сряда, обезпечени са тестванията за идната седмица. Това съобщи пред министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

 „ Целта е да има повече деца в класните стаи. Решението е на отрасловия съвет, в който вземат участие представители на учителите и шефовете, които провеждат целия развой. Всички сме единомислещи, че колкото повече деца има в клас, толкоз по-добре.Затова към този момент са нужни 30% тествани или със документ, с цел да бъдат децата в класните стаи. Хибридното образование ще върви със същия ритъм като присъственото образование “, уточни Денков.

В момента присъствено се образоват близо 90% от учениците от 1 до 4 клас. При по-големите - 63%. Министърът разясни, че проби са обезпечени за идната седмица.

„ Проблемите идват от несъгласието на родителите, и при огромните възпитаници, които привикнаха да са си у дома, само че родителите би трябвало да ги подбуден да се върнат в учебно заведение. Стресът е върху родителите, които бяха сложени в доста мъчно състояние поради бързите промени. Затова тази смяна на 30% % влиза от идната сряда, а не от през днешния ден. Целта ни е до Коледа да имаме към 80 - 90% и от огромните възпитаници да бъдат в класните стаи “, съобщи Денков.

„ Осигурени са тестванията за идната седмица, събираме и за по-следващата. От битка от през днешния ден за на следващия ден към този момент сме в битка от идната за по-следващата седмица. Сегашните правила са ясни. Когато спадне заболяемостта под 250 на 100 000 няма да има ограничаване. Вече имаме три области, които спаднаха под тази граница “, съобщи Денков.

По думите му има закъснение в доставките на тестванията. „ Трябва да оправим връзките сред институциите, няма значение кои са министрите. Не би трябвало да се вършат промени от през днешния ден за на следващия ден и би трябвало да има представител на нашето министерство в Комисията, която вземам решенията. От през днешния ден за на следващия ден не би трябвало да се случва въвеждането на промени “, съобщи той.

По думите му в случай че няма тежка вълна до февруари - март, не чака удължение на образователната година. „ Ако има тежка вълна през февруари - март и не успеем да задължим децата в учебно заведение, ще обсъждаме всевъзможни разновидности “, добави министърът. Според него би трябвало да се върви към по-ранен старт на образователната година, тъй като имаме по-малко действителни образователни седмици, а имаме и по-малко ваканции в хода на образователната година. По думите му това ще разреши повече време за образование и упражнение и по няколко дни повече като ваканции.

Денков съобщи, че са направени оферти към Министерство на финансите за нарастване на заплатите на учителите. Според него единственият проблем сега е неналичието на съставен елемент за качеството при финансиране на образователните заведения и Министерството е почнало да работи в тази посока.

Министър Денков разяснява, че не знае дали ще е министър в държавно управление на Кирил Петков и Асен Василев. „ Те си вървят по съдружните договаряния. Нека да изчакаме още два - три дни и ще забележим “, посочи той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР